agenda | nieuws | help nepal | contact


 
 

Nepal-Bhetghat:een ultiem weekend voor Nepal-liefhebbers

Uit verschillende streken waren Nepalezen en NDA-betrokkenen op 4 en 5 september naar Nijmegen gekomen om het hele weekend samen Nepal te (her)beleven. De Nepal-bhetghat stond in het teken van informatie-uitwisseling, muziek, dans en gezelligheid rondom het kampvuur in het bos van Nijmegen. Het huttenkamp zag er rijkelijk vol uit. “We hebben geprobeerd om mensen niet teleur te stellen, maar helaas moesten we toch nog ‘nee’ verkopen”, aldus de organisatie van de Nepal-Bhetghat. Er namen ongeveer tachtig mensen deel aan het kampeerweekend. “We hebben ontzettend genoten van het giga-leuke weekend en heel erg bedankt voor de organisatie”, zoals de reacties achteraf luidden.

Het bestuur van NDA was al om twaalf uur gearriveerd en heeft bij de entree aan de toegangsweg tussen twee bomen Boeddhistische gebedsvlaggen opgehangen. Als symbool van herinnering, maar ook om iedereen welkom te heten. Iets verderop lag het prachtige natuurterrein met acht blokhutten voor overnachting. Ook was er een grotere overdekte ruimte met tafels en stoelen, waar bijeenkomsten, lezingen kunnen worden georganiseerd. Bij de ontvangst werd een ieder verwelkomd met Nepalese thee en Hollandse boerencake. “De echte typische Nepalese thee bevat kruidnagels, kardemon, speciale Nepalese thee, melk en suiker”, aldus Ramesh Shrestha. Helaas werd toen niet verteld hoe je het klaar moet maken. Verteld werd dat dit het geheim van de kok was. “Het heeft wel een aparte smaak, maar na twee kopjes te hebben gedronken is het ook erg lekker”, aldus een nieuweling die voor het eerst een Nepalees feest meemaakte.

Een van de hoogtepunten was de lezing door de in Vreemdelingenzaken gespecialiseerde advocate Petra Ograjensek. Aanvankelijk leek er geen belangstelling te zijn voor de voorlichting, maar zodra de advocate en een tolk plaatsnamen bij de overdekte ruimte stroomden geďnteresseerden binnen. Het was interessant en bovenal erg nuttig. Zowel Nepalezen als Nederlanders grepen deze mogelijkheid dan ook met beide handen aan om antwoord te krijgen op al hun vragen. “Ik was getrouwd en heb een dochter, maar toch moest ik terug naar Nepal om mijn verblijfsvergunning daar aan te vragen. Gelukkig heb ik binnen twee weken mijn verblijfsvergunning gekregen. Maar ik ken ook mensen die al anderhalf jaar lang aan het wachten zijn op een beslissing van de Immigratie en Naturalisatie Dienst (IND)”, vertelde Roshan Sapkota licht teleurgesteld over de willekeur van IND. “Wat is de verblijfstatus van een man die binnen drie jaar van zijn Nederlandse vrouw gaat scheiden?”, voegde iemand spontaan uit de groep toe. “Het was een perfecte interactie met praktische vragen en ik vond het erg leuk en nuttig om te doen", reageerde de advocate afrondend.
Ook nam namens de gemeente Utrecht Edu Nandlal deel aan dit weekend. Hij vertelde kort over de lokale politiek en de rol van de gemeenteraad en het college van B&W. “De komst van het Nepal info&cultuurcentrum in Utrecht geeft nog meer kleur aan het multiculturele karakter van Utrecht”, vertelde hij als echte politicus in hart en nieren.

Inmiddels waren de koks bezig met de voorbereiding van de Nepalese maaltijd en barbecue. Het was indrukwekkend te zien dat iedereen graag hand en spandiensten wilde verlenen. Het leek op een grote en hechte familie. “Mensen moeten niet genoeg krijgen van het eten. Als men z’n buik vol heeft gegeten, moet men er vanwege die lekkere smaak toch niet af kunnen blijven. Dat moet dan het geheim zijn van de kok” benadrukte Ram Gurung lachend. Bimal Nepali sluitte zich daar onmiddellijk bij aan evenals Uttam Mainali. Ondertussen stond het kampterrein helemaal vol met tenten. Het eten voldeed ruimschoots aan de uitspraak van de koks. De barbecue ging zelfs onder de Dohori gite tot laat in de avond door.

De ‘Dohori-Sanjh’ was een andere hoogtepunt van het weekend. Live gezongen liedjes begeleid door sarangi en madal schepten een typische Nepalese sfeer. “Rajendra Gaine en Sharma hebben de eer van Nederland hooggehouden, maar Ram Gimire uit Belgie was zeker niet te onderschatten. Hij had bijna in zijn eentje heel Nederland verslagen. Maar uiteindelijk was toch Nederland het beste", aldus Shashi Paudyal. “De hele ploeg uit België was gezellig en ik heb met hun heel lang zitten praten”, vertelde Sharda Baraili.

Terwijl iedereen rondom het kampvuur aan het zingen, dansen en kletsen was, begon Shashi Paudyal met de loterijtrekking. “Ik heb zo vaak geprobeerd om een loterij te winnen, het is me nooit gelukt, maar nu heb ik de hoofdprijs!” zei de trotse winnaar Rajendra Sharma. De tweede prijs winnares Renu Kunwar-Basnet was zo blij dat ze springend haar prijs in ontvangst nam. De loterij was dan wel afgelopen, maar de gezelligheid rondom het kampvuur ging de hele nacht door tot in de vroege uurtjes. Zelfs rond middernacht arriveerden Nirmal en Krishna Gurung vanuit Utrecht nog. “Zonder hen zou het feest geen feest zijn”, aldus Ram en Bimal. “We hebben echt helemaal niet geslapen en ik probeerde nog om vijf uur een biertje te kopen bij het restaurant ernaast, maar zonder resultaat”, vertelde een licht teleurgestelde Karel.

Na het ontbijt hebben de liefhebbers nog een mooie wandeling door Haterse vennengebied gemaakt. “ Jij moet wel een goed karma hebben om in Nijmegen terecht te komen. Qua natuur is Nijmegen heel bijzonder”, zei Ramesh glimlachend tegen Roshan. Het was al twee uur s’middag toen iedereen naar huis ging. “We wilden ook mee met de wandeling, maar jullie hadden geen geduld voor een kwartiertje”, vertelde Loes van Gennep achteraf door de telefoon.“Ik wilde jullie nog even bedanken voor de gezellige Nepal bhetghat! Ik denk dat jullie terug kunnen blikken op een geslaagd weekend”, liet Machteld Kuyper per e-mail weten. “We hebben een hartstik leuk weekend gehad, dank jullie wel”, voegden Loes Hendriks en Sadesh Gurung nog eens toe. “Het was giga-leuk en ik voelde me al haast weer in Nepal”, liet Jeanne le Blanc per e-mail weten”.

Kortom, het is een succesvol weekend geweest. En zeer zeker voor herhaling vatbaar!