agenda | nieuws | help nepal | contact


 
 
VAN HARTE WELKOM OP HET NAMASTE NEPAL EVENEMENT

Het programma bestaat uit unieke films en documentaires over Nepal, muziek- en dansvoorstellingen en Nepalese klederdrachtshows. Dit wordt gecombineerd met interessante debatten, lezingen en voorlichtingsbijeenkomsten. Als feestelijke afsluiting is er een Nepalees diner ter gelegenheid van de viering van het Nepalese nieuwjaar 2065. De nieuwe Nepalese ambassadeur, de heer Pramesh Kumar HAMAL, zal acte de présence geven en de openingsceremonie verzorgen.

Pannel discussie over de recente politieke ontwikkelingen en de gevolgen daarvan (voertaal Engels)
De Consul Generaal drs. Cas de Stoppelaar, dr. Krishna Chandra Prasad (senior UNESCO-IHE Institute for Water Education te Delft) en de heer Ram Babu Nepal (voormalig topambtenaar bij het ministerie van financiën in Nepal en tegenwoordig Senior Evaluation Officer, OPCW te Den Haag) doen de huidige politieke situatie uit de doeken en gaan onderling en met het publiek in op de gevolgen voor de sociaal economische situatie. De centrale vraag is ‘Wat betekent de politieke transformatie in Nepal (van een constitutionele monarchie naar een federale republiek) voor de problematiek van armoedebestrijding, toegang tot onderwijs en gelijke rechten voor iedereen?'

Muziek- en dansvoorstellingen en Nepalese klederdrachtshow
De levendige cultuur van Nepal wordt in perfectie uitgedragen door (volks)muziekoptredens en dansvoorstellingen van verschillende etnische bevolkingsgroepen in Nepal. Twee Nepalese muziekgroepen (Himchuli & Himalayan Sangit) bundelen hun krachten en verzorgen twee verschillende voorstellingen. Zeer de moeite waard voor iedereen die nader kennis wil maken met en wil genieten van Nepalese muziek en dans.
De Nepalese klederdrachtshow is uniek. De klederdracht van maar liefs 12 verschillende etnische groepen worden muzikaal geshowd.

Films and documentaires
Maar liefst zes schitterende films en documentaires worden vertoond zoals Bhedasinghko Ghar, Sacrifice of Serpents, Himalaya-hemel-hel, Heavenly Place Manang, Drops and Ripples en Impressie van Nepal. De keuze bestaat uit een korte impressie van de Kathmandu vallei tot aan verdieping in het leven in de bergen van Nepal. De kijkers kunnen genieten van het intigrerende schouwspel van natuur en cultuur.

Diaklankvoorstelling (Voertaal Nederlands)

Fotograaf Paul Voorthuis en zijn vrouw Angela Manders verzorgen een indrukwekkende audiovisuele presentatie over reizen en trekken in Nepal. U krijgt fascinerende beelden te zien van diverse berggebieden in de Himalaya: van Helambu, Annapurna en Everest tot aan Rolwaling, Makalu en de afgelegen Nar Phu vallei. Hierbij worden de specifieke levensstijlen en gezichten van de verschillende inheemse bergvolkeren benadrukt. U wordt mee op reis genomen en ontdekt de sterke contrasten van landschappen en bewoners in Nepal. Ook de cultuur van de diverse gebieden krijgt veel aandacht.

Informatie over toerisme (voertaal Engels) en vrijwilligerswerk in Nepal (voertaal Nederlands)
De ambassade van Nepal verzorgt een voorlichtingsbijeenkomst over toerisme in Nepal. Deze interactieve bijeenkomst geeft de mogelijkheid om vragen te stellen en tot slot krijgen de bezoekers een Nepal informatiepakket mee (CD-rom, plattegrond van Nepal, brochures en veel meer).
Cindy Paudyal (coördinator bij NDA) vertelt alle ins en outs van vrijwilligerswerk in Nepal. Een absolute aanrader voor diegene die overwegen ooit vrijwilligerswerk in Nepal te gaan doen.

Lezing over de positie van seksuele minderheden in Nepal (voertaal Nederlands)
"HIVOS is een internationale ontwikkelingsorganisatie die vanuit het uitgangspunt van humanistische waarden een bijdrage levert aan een vrije, eerlijke en duurzame samenleving, onder andere in Nepal. De Nepalese partnerorganisatie van HIVOS, Blue Diamond Society, voert projecten uit met betrekking tot de gelijkheid en rechtvaardigheid voor seksuele minderheden in Nepal. HIVOS ondersteunt het werk van de Blue Diamond Society al enige jaren, zowel financieel als inhoudelijk.
De heer Paul Jansen verzorgt hierover een presentatie.

Introductie ontwikkelingssamenwerking (Voertaal Nederlands)
Mensen die zich graag voor Nepal willen inzetten, maar niet weten hoe of waar te beginnen kunnen hier bij uitstek terecht. Ronald Lucardie, beleidsmedewerker bij Cordaid vertelt hoe de internationale ontwikkelingssamenwerking in Nederland werkt, hoe je de projecten aanpakt en waar kan je terecht kan voor subsidies. Een educatieve workshop die de aanpak van ontwikkelingshulpprojecten met praktijkvoorbeelden inzichtelijk maakt.

Tentoonstelling ‘New Voices in Nepali Contemporary Art”
Mevrouw Beata Wiggen heeft twee jaar geleden kunstgalerie CHAUTARA in Almere opgericht om de hedendaagse kunst uit Nepal een platform te bieden in Nederland. De prachtige doeken tonen een representatief beeld van het werk van jonge kunstenaars in Kathmandu.

_________________________________________________________________________

BEZOEKERSINFORMATIE

Datum: Zaterdag 12 April 2008
Tijd: 11:30 - 22:30 hrs
Entree: € 8- p/p (exclusief diner), kinderen onder de tien jaar gratis. Reserveren niet nodig.
Diner: € 12,- p/p en kinderen onder de tien jaar € 6,- . U kunt voor het diner een reservering maken door uw naam/namen te mailen naar: johanneke.pas@planet.nl of te bellen 030- 2724141. Uw reservering is pas definitief als het geld vóór 5 april 2008 is overgemaakt naar bankrekening 47.16.42.002 van NDA te Utrecht o.v.v. Namaste Nepal en uw naam. Het is niet mogelijk om na deze datum nog te reserveren.
Snacks: Gedurende de dag zijn typische Nepalese snacks, waaronder momo, samosa en pakauda verkrijgbaar.
Plaats: Uilenstede 106, Amstelveen.
Route beschrijving: De Griffioen is bereikbaar met openbaar vervoer: vanaf Amsterdam CS met tram 5 en 51, halte. Tram 51 stopt ook bij verschillende Amsterdamse treinstations. Er is tevens parkeergelegenheid bij de Uilenstede.

Meer informatie: NDA, NSN en NRN-NL

_________________________________________________________________________

HET PROGRAMMA

DE GRIFFIOEN ZAAL

11:30 - 00:00: Entree bezoekers
12:00 - 12:20: Welkomstwoord door de ambassadeur
12:20 - 12:30: Officiële opening met dansvoorstelling
12:45 - 13:45: Pannel discussie
14:00 - 14:40: Muziek en dansvoorstelling
14:45 - 15:15: Bhesinghko Ghar(film)
15:30 - 16:00: Klederdracht show
16:15 - 17:00: Himalaya, Hemal en Hel (film)
17:15 - 18:00: Muziek en dansvoorstelling
18:00 - 20:00: Break
20:00 - 22:00: Nepali muziek & dans DJ Anjan Gurung)
_________________________________________________________________________

DE MIDDENZAAL

12:30 - 13:15: Diaklankvoorstelling
13:30 - 14:30: Lezing 'Seksuele minderheden in Nepal'
14:30 - 15:30: Presentatie 'Inleiding ontwikkelingssamenwerking'
15:45 - 16:45: Voorlichting vrijwilligerswerk in Nepal
16:45 - 18:00: Voorlichting over toerisme in Nepal

_________________________________________________________________________

DE FILMZAAL: films en documentaires)

12:30 - 13:50: Heavenly Place Manang
14:00 - 15:50: Sacrifice of Serpents
16:00 - 16:40: Mijn Impressie van Nepal
17:00 - 17:45: Drops & Ripples_________________________________________________________________________

Het Namaste Nepal Event is mede gefinancieerd door HIVOS en is een samenwerkingsverband tussen Ambassade van Nepal, Nepal Samaj Nederland, Non-Resident Nepali - The Netherlands and Nepal Development Academy.