agenda | nieuws | help nepal | contact


 
 

Succesvol Namasté Nepal Evenement trok meer dan 450 bezoekers

Zaterdag 12 april vond in Amstelveen het jaarlijkse Namaste Nepal Evenement plaats, een samenwerkingsverband tussen Nepal Samaj Nederland (NSN), Non-Resident Nepali The Netherlands (NRN-NL) en de Nepal Development Academy (NDA). Ruim 450 enthousiaste bezoekers die Nepal een warm hart toedragen bezochten het informatieve evenement dat in het teken stond van de millennium ontwikkelingsdoelstellingen als bestrijding van wereldarmoede, ongelijkheid en toegang tot basisonderwijs voor alle kinderen, en het viering van het Nepalese nieuwjaar 2065.

De heer Shashi Paudyal, projectcoördinator Namasté Nepal en voorzitter van NDA lichtte het project toe en bedankte in zijn openingstoespraak Hivos en vrijwilligers voor hun bijdrage aan dit project, waarna de nieuwe Nepalese ambassadeur, de heer Pramesh Kumar Hamal, de in Nederland woonachtige Nepalezen en Nepal-vrienden van harte welkom heette op deze bijzondere dag. Hij benadrukte nog eens hoe trots hij is op zijn vaderland en nodigde iedereen uit om zijn of haar enthousiasme over Nepal wijd te verspreiden. Het Namasté Nepal Evenement is het platform, waar Nepalezen en Nepal-vrienden informatie kunnen uitwisselen op tal van met Nepal gerelateerde onderwerpen als ontwikkelingshulp, toerisme, cultuur, politiek, economie, etc.

Het programma bestond dit jaar uit interessante discussies over de recente politieke ontwikkelingen en voorlichtingsbijeenkomsten over ontwikkelings- en vrijwilligerswerk. De deelnemers aan de paneldiscussie, de heer Rambabu Nepal, Cas de Stoppelaar en Krishna Chandra Prasad gaven een heldere kijk op het veranderde politieke landschap in Nepal en verder gingen zij in discussie met het publiek over de gevolgen van een eventuele maoïstische regering. De Nepalezen hebben tijdens de verkiezingen massaal voor de maoïstische partij gekozen als sleutel tot verandering. Deze verandering vertrouwt het Nepalese volk blijkbaar niet toe aan de gevestigde politieke partijen, zoals Nepali Congress en UML. Nu de maoïstische partij een grote meerderheid heeft behaald, is de afschaffing van de monarchie nagenoeg een feit. In de paneldiscussie werd verder stil gestaan bij de gevolgen van deze politieke aardverschuiving voor de millenniumdoelstellingen zoals gesteld door de Verenigde Naties.

Maar liefs zes films en documentaires zoals Bhedasinghko Ghar, Sacrifice of Serpents, Himalaya-hemel-hel, Heavenly Place Manang, Drops and Ripples en Impressie van Nepal gaven een intrigerend beeld van de schoonheid van de natuur en mysterieuze cultuur die het land rijk is. Bezoekers hadden ruime keuze aan films: van een korte impressie van Nepal tot aan verdieping in het dorpsleven in de bergen van Nepal. De indrukwekkende muziek- en dansvoorstellingen en Nepalese klederdrachtshows verluchtigden de serieuze onderwerpen en gaven de bezoekers een goede indruk van de veelzijdige en levendige cultuur van Nepal. De sfeer gedurende de dag was buitengewoon vriendelijk. Authentieke Nepalese hapjes en de traditionele en moderne Nepalese muziek hielden de stemming er goed in.

Namasté Nepal werd feestelijk afgesloten met een heerlijk Nepalees diner ter gelegenheid van de viering van het Nepalese nieuwjaar 2065. Als afsluiting bedankten de heer Balgopal Shrestha, voorzitter van NSN en de heer Govind Rauniyar, voorzitter van NRN-NL, de bezoekers van het zeer geslaagde evenement.

Heeft u het Namaste Nepal Evenement gemist en wilt u alsnog informatie over Nepal of over werken in Nepal? Neemt u dan contact op met NDA, telefoon 030-231 11 24 of email naar nda

Voor nadere informatie
- Programma Namaste Nepal Evenement
- Filmpje van het culturele programma

________________________________________________________________________
Het Namaste Nepal Evenement is medegefinancieerd door HIVOS en Cordaid.