agenda | nieuws | help nepal | contact


 
 

NIEUWS EN ACTUALITEITEN

Verkiezingen april-mei om impasse te doorbreken

AFP via Yahoo 20 november 2012

De door de maoïsten geleide regering heeft voor april of mei volgend jaar verkiezingen voor een nieuw parlement aangekondigd in de verwachting hiermee uit de politieke impasse te geraken waardoor het zeer verdeelde land wordt lamgelegd. Oorspronkelijk zouden de verkiezingen deze week gehouden worden maar juridische problemen en het feit dat de belangrijkste politieke partijen er niet uitkwamen op welke wijze en wanneer ze zouden plaats vinden, waren de reden om van dit plan af te zien. “De regering heeft vandaag besloten de parlementsverkiezingen tussen half april en half mei 2013 te houden. De exacte datum kunnen we vaststellen als de partijen zijn geraadpleegd,” zei minister van informatie Rajkishore Yadav tegen AFP.
Nepal wordt sinds de val van de tijdelijke regering die er niet in slaagde een nieuwe grondwet te schrijven, bestuurd door een maoïstische interim-regering. Minister-president Baburam Bhattarai wilde de verkiezingen in november houden maar de nationale verkiezingscommissie gaf te kennen dat bij gebrek aan een grondwet er geen wetgeving is voor het houden van verkiezingen. “De regering had 22 november op de agenda gezet maar vanwege bijzondere omstandigheden was het niet mogelijk,” zei Yadav. “Voor verkiezingen is politieke overeenstemming vereist, daarom wil de regering in dialoog gaan met de partijen zodat de datum kan worden vastgelegd.”
Yadav heeft voor de rest van het financiële jaar een budget van €32 miljoen toegezegd. Omdat de regering afgelopen juli geen financieel plan 2012-2013 met goedkeuring van de minister-president op tafel kon leggen, heeft Nepal het al vier maanden met een noodbudget moeten doen. Maar het geld is op, waardoor 500.000 leraren, politieagenten, soldaten en andere medewerkers uit de publieke sector geen zicht hebben dat ze half december salaris uitbetaald krijgen. Het staatshoofd heeft erop aangedrongen dat hij de begroting niet zal goedkeuren zonder de instemming van alle partijen.
Het ministerie geeft aan dat hij nu ingestemd heeft met het voorstel van de maoïsten dat gebaseerd is op de uitgaven van het afgelopen jaar en alleen de essentiële kosten dekt. “De president heeft het begrotingsvoorstel goedgekeurd,” volgens woordvoerder Rajendra Dahal.
Er is geen begroting voor nieuwe zaken en voorstellen. Het voorziet in tweederde van de totale uitgaven die de vorige regering maakte.” Oppositiepolitici geven aan dat ze niet met deze begroting instemmen zonder dat de minister-president aftreedt, maar tegelijkertijd heeft een coalitie van 18 partijen een verklaring tegen het aftreden afgegeven.
“Als de huidige coalitieregering wordt toegestaan om de begroting uit te voeren, zal dit nog verder tot een autoritaire regering leiden. Het vermindert ook de mogelijkheden voor het bereiken van overeenstemming. We hebben voorgesteld om de begroting voor te dragen door een regering van nationale eenheid, die op zijn beurt ervoor kan zorg dragen dat de grondwet afgerond wordt.” De minister van financiën Barsha Man Pun vertelde verslaggevers: “we hebben ruimhartig de begroting van de vorige regering goedgekeurd om een mogelijke economische crisis te voorkomen. De oppositiepartijen zouden eerder blij moeten zijn, dan kritiek te leveren .”

Kathmandu binnen 3 jaar drinkwater uit Melamchi

Nepalnews.com; 14 november 2012

Als de bouwwerkzaamheid aan het drinkwaterproject Melamchi (50 km ten noordoosten van Kathmandu) ongehinderd door kunnen gaan dan kan de waterbehoeftige hoofdstad binnen drie jaar zijn drinkwater uit die streek laten komen. Dit citeert RSS, het persbureau van de regering, uit het witboek van het ministerie van stadsontwikkeling. Het ministerie meldt dat het veel besproken project de eindfase heeft bereikt zodat Kathmandu halverwege 2016 voorzien kan worden van schoon en helder drinkwater.
Staatssecretaris Kishor Thapa geeft aan dat het drinkwaterprobleem in de hoofdstad voorbij is als dagelijks 510 miljoen liter water uit Melamchi, Yangdi en Larkekhola stroomt.
Volgens Thapa wordt de bouw van het waterverwerkingssysteem in 2015 voltooid terwijl de bouw van een ondergrondse pijpleiding zal in 2016 klaar zijn. Dit zijn de twee grootste onderdelen van het project. In de eerste fase zal de capaciteit met 37 miljoen liter water worden verhoogd door de aanleg van bassins en bronnen, beter onderhoud van het leidingsysteem en andere constructies. Verwacht wordt dat de realisatie in de periode 2010-2013 3 miljard rupees kost.
Daarbij is 9 miljard rupees nodig voor de tweede fase van het project waardoor nog eens 20 miljoen liter per dag naar de hoofdstad zal stromen.
De eindfase bestaat onder andere uit de bouw van nog meer bronnen. De uiteindelijke voltooiing (2016-2025) is geraamd op 13 miljard rupees voor de ontwikkeling van een waterdistributiesysteem, capaciteitsverhoging van de bassins, verbetering van het distributienetwerk en waterzuivering.

Nepal: radiostations slecht toegerust voor aardbevingen

Kathmandu 29 oktober 2012; IRIN via Yahoo

De radiostations van Nepal, de noodzakelijke bronnen bij noodsituaties, zijn niet goed toegerust om in geval van een aardbeving adequaat te functioneren, menen experts.
“Als er nu een aardbeving zou plaatsvinden dan zijn de radiozenders zeer kwetsbaar omdat ze zijn gehuisvest in aardbevinggevoelige gebouwen,” zegt Man Thapa tegen IRIN. Hij is programmamanager van het Ontwikkelingsprogramma van de VN aangaande grootschalig rampenrisico. Volgens de Association of the Community Radio Broadcasters Nepal (ACORAB), zijn verspreid over Nepal 350 radiostations waarvan 36 in Kathmandu, een stad die ligt in een van de seismisch meest actieve zones ter wereld.
De meeste gebouwen zijn niet aardbevingbestendig. Hoewel er geen studies zijn gedaan naar de structurele kwetsbaarheid van radiostations geven de meeste experts aan dat de situatie precair is.
Paraatheid
In een land waar volgens het standaardbevolkingsonderzoek van 2010-2011, 44% analfabeet is, is radio nog steeds de meest doeltreffende informatiebron voor het merendeel van de 29 miljoen inwoners. “De rol van de radio tijdens een aardbeving is van groot belang, op de eerste plaats wil men op de hoogte gehouden worden en worden radio-uitzendingen als de beste manier van communicatiemiddel gezien,” zei Ganesh Kumar Jimee, programmamanager voor de paraatheid tijdens natuurrampen en vraagbaak namens de National Society for Earthquake Technology-Nepal (NSET), een plaatselijke NGO. Meer dan 90 procent van de bevolking heeft een radio ter beschikking en stemt deze af op stations over het hele land, volgens een recente studie van Ujyaalo 90 Network.
Ujyaalo bezit het grootste radionetwerk met een achterban van een half miljoen in de hoofdstad en 15 miljoen in de rest van het land. Het is het enige radiostation dat in een gebouw zit dat aardbevingbestendig is en dat zijn verslaggevers traint in aardbevingparaatheid.
“Waarschijnlijk zijn weinig stations bestand tegen aardbevingen op grote schaal. We zijn daarover bezorgd omdat de meeste geen rampenplan hebben voor hun eigen infrastructuur,” zei Gopal Guragain hoofd van Ujyaalo.
Er moeten dringend rampenplannen komen zoals het zoeken naar alternatieve locaties vanwaaruit de radio onmiddellijk kan uitzenden in geval van een ramp op een hoofdstation, legde hij uit. “Hoewel ons gebouw misschien niet 100% aardbevingbestendig is, zorgt ons rampenplan er wel voor dat onze radiozender in geval van nood direct weer in de lucht is.”
In de huidige plannen staat dat tijdens een ernstige aardbeving gebruik gemaakt moet worden van de begane grond waar een tijdelijke zender met antenne ondersteund door een dieselgenerator neergezet wordt.
Volgens ACORAB moeten andere radiostations deze plannen nog ontwikkelen. “Er zijn veel mogelijkheden maar de meeste radiostations hebben zeker nog geen scenario’s wat betreft de veiligheid van de apparatuur en de verslaggevers,” zei Rabindra Bhattarai van ACORAB.
Uitdagingen
Hoewel er nog veel gedaan moet worden geeft Bhattarai toe dat de meeste stations geen middelen hebben om veranderingen te bewerkstelligen. Toch kunnen journalisten fatsoenlijk getraind worden hoe verslag te doen in een omgeving waar een aardbeving heeft plaatsgevonden. Na een aardbeving in het noordwestrn van India, Nepal en Tibet van 6.9 op de schaal van Richter in september 2011 was het grootste probleem de angst die verspreid werd. Al snel ging het gerucht dat de beving slechts een voorbode was van een veel grotere seismische gebeurtenis nl een aardbeving in de dichtbevolkte Kathmandu-vallei.
In Kathmandu 270 kilometer van het episch centrum werden gebouwen geëvacueerd en het verkeer kwam tot stilstand. “Op dat moment had de radio-omroep een belangrijke rol kunnen vervullen om de bevolking tot kalmte te manen door te melden dat dit slechts een gerucht was dat rondging op de sociale media,” gaf hij als voorbeeld om de radiozenders wakker te schudden dat ze beter voorbereid moeten zijn.
NSET hoopt dat de stations zich nu gaan voorbereiden en rampenplannen zullen schrijven en dat ze gaan samenwerken om een standaardprocedure in de berichtgeving rond aardbevingen te ontwikkelen.
Momenteel zenden 20 zenders met ondersteuning van NSET 10 keer per dag radiospotjes uit met veiligheidstips over aardbevingen. “Als dit systeem niet werkt hoe kunnen radiostations dan tijdens een echte ramp bijdragen aan de gemeenschap? Hierover moeten ze serieus nadenken,” volgens Pitamber Aryal directeur van het Nepalese Rode Kruis. Volgens de NRCS zullen bij een krachtige aardbeving in de Kathmandu-vallei meer dan 50.000 mensen de dood vinden, vallen er 100.000 gewonden en zal 60 procent van de gebouwen verwoest worden waardoor 900.000 mensen dakloos zijn.

Minister-president vraagt landelijke eensgezindheid

Gulf Times, via Yahoo, 21 oktober 2012

De Nepalese minister-president Baburam Bhattarai heeft de noodzaak tot eensgezindheid met alle politieke partijen benadrukt om hiermee een einde te maken aan de voortdurende politieke crisis in het land. “Eensgezindheid is nodig en we moeten nieuwe verkiezingen uitschrijven om uit de crisis te raken,” zei Bhattarai gisteren. Als de politieke partijen een aantal vraagstukken aangaande de nieuwe grondwet oplossen, dan kunnen er verkiezingen voor een nieuw parlement gehouden worden die de constitutionele assemblee voor de nieuwe grondwet zal installeren.
Als een overeenkomst over de sleutelpunten niet mogelijk is dan zijn verkiezingen voor een nieuwe constitutionele assemblee de enige oplossing om uit de politieke crisis te komen. Aan de andere kant vindt Ramsharan Mahat, leider van de Nepali Congress Partij, dat er eerst een regering gevormd moet zijn die overeenstemming heeft bereikt, voordat nieuwe verkiezingen gehouden worden.
Hij zei dat de Nepali Congress Partij alle mogelijkheden openhoudt dat wil zeggen zowel politieke strijd en beroering als de dialoog om de demissionaire regering van Bhattarai ten val te brengen.
De president Ram Baran Yadav had vrijdag een ontmoeting met de belangrijkste politieke partijen en heeft ze gevraagd om zo snel mogelijk een uitweg te vinden voor de politieke patstelling en ze gevraagd op welke wijze en wanneer men de nieuwe grondwet acceptabel vindt.

Guerrillatrek moet ‘oorlogstoerisme’ promoten

Kantipur.com
Kathmandu 3 oktober 2012
Nepal is al heel lang een populaire toeristische bestemming. Sinds kort heeft het land iets nieuws aan te bieden. Toeristen kunnen nu de ‘historische’ trekking Guerrillatrek maken. Deze start bij Myagdi en gaat langs Rukum en Rolpa, eens de kookpot van de oorlog.
Dinsdag werd tijdens een presentatie door de leider van de UCPN, Pushpa Kamal Dahal, een kaart met gidsje gelanceerd dat door een Amerikaan, Alonzo Lyons werd samengesteld. De trekking van 19 dagen is verdeeld in drie secties en loopt door woest berggebied, rivieren omzoomd door weelderige graanvelden, grotten en eeuwenoude dorpen. De guerrillatrek volgt paden waar eens tijdens het oproer van 1996-2006 duizenden maoïstische guerrilla’s loopgraven aanlegden en hun vijand in hinderlagen lokten. Tijdens de aanval van Beni in 2004 trokken honderden maoïsten door de ruige bergen van Rukum. Honderden strijders vonden de dood in de strijd om Beni, de districtshoofdstad van Myagdi.
Tijdens de oorlog brachten de maoïsten hun gewonden langs een route die Rukum en Rolpa met de omliggende gebieden verbimdt. Nu de vrede hersteld is heeft de maoïstische partij het district omgevormd tot een bestemming voor oorlogstoerisme. Het doel is bezoekers te laten zien hoe de burgeroorlog ontstond en zich vanaf Rukum verspreidde. “Zoals iedereen weet werd Nepal geconfronteerd met grote politieke onrust. De revolutie heeft geen zin gehad als er geen grote economische hervormingen zullen plaatsvinden,” zei Dahal tijdens de presentatie.
De Guerrillatrek heeft de potentie om net als in Vietnam, Rusland en China tot een product van oorlogstoerisme te worden. “Wanneer oorlogstoerisme wereldwijd een financieel voordeel betekent, dan kan de Nepalese Guerrillatrek ook de aandacht van de hele wereld trekken.”
Een deel van de aantrekkelijkheid is de Kham-gemeenschap vanwaaruit in de beginfase van de oorlog de meeste guerrilla’s werden gerekruteerd. De trek omvat ook de Yarsagumba Trail en het jachtreservaat Dhorpatan. Tijdens de lancering van het programma zei de minister van toerisme Bahadur Bogati dat Rolpa en Rukum, plaatsen die oorlogsbeelden oproepen, een groot toeristisch potentieel hebben. De voormalige minister van toerisme Lokendra Bista Magar zei dat veel landen hun oorlogsgeschiedenis uitbeelden in de vorm van oorlogstoerisme. Rukum - een gebied dat ook bekend staat als het district van de 52 meren en 53 heuvels - kan uitgroeien tot een toeristische tophit.
Lyons zei dat de zon zal gaan schijnen in het afgelegen gebied van Rukum en Rolpa dat verstikt werd in de kookpot van de oorlog, Dorpen als Khara, Khawla, Jhimhani, Jibang, Khabang, Bafikot, Kunakhet, Pipal, Rukumkot, Maring, Kakri en Tuksara waren getuige van de oorlog en dragen de littekens van tien jaren oorlogvoering. Het onderzoek naar de trekking werd gestimuleerd door de Trekking Agencies Association of Nepal, Nepal Toerism Board en het District Development Committee, Rukum, volbracht door Changing Nepal en ondersteund door Sinse Martyr Foundation en de Dynamic Society van Rukum.

De VS dringt aan oorlogscriminelen te achtervolgen

Kathmandu 12 september 2012
AFP via Google

De Verenigde Staten heeft Nepal onder druk gezet om meer te doen aan de gerechtigheid van de gruweldaden tijdens de 10 jaar durende burgeroorlog om zodoende de maoïstische partij van de zwarte lijst van terroristen te kunnen halen.
De Nepalese regering heeft een Waarheids- en Verzoeningscommissie in het leven geroepen die onderzoek gaat doen naar de moordpartijen, martelingen en gedwongen verdwijningen tijdens de oorlog en die voorstellen zal doen om amnestie te verlenen voor de mishandelingen waaraan beide kampen zich schuldig hebben gemaakt.
Tijdens een bezoek aan de onrustige Himalaya-staat zei de Amerikaanse onderminister Robert Blake dat zo’n commissie moet luisteren naar de wens van de slachtoffers voor gerechtigheid.
“Een belangrijke onderdeel van het voltooien van een succesvol vredesproces zal zijn dat alle partijen overgangsmechanismes ontwikkelen die onafhankelijk, geloofwaardig en transparant zijn en die de zorgen van alle Nepalezen en die van de slachtoffers en hun familieleden in het bijzonder, serieus moeten nemen.
“Het is van cruciaal belang dat de Waarheids- en Verzoeningscommissie geloofwaardig is en op een lijn staat met de internationaal erkende mensenrechtenstandaard. We weten dat de meeste Nepalezen beamen dat er meer werk verzet moet worden om de slechteriken verantwoordelijk te houden en de uitvoering van de wet tegenhouden,” zei hij aan het eind van een tweedaags bezoek aan Nepal. Meer dan 16.000 mensen vonden bij het conflict de dood en er zijn nog steeds meer dan 1000 vermisten.
Blake gaf aan dat Nepal sinds het conflict goede vorderingen maakt. Het wordt tijd dat de politieke leiders dit proces beëindigen omwille van een betere toekomst voor het land. “We willen een stabiel, democratisch en welvarend Nepal waarin de rechten van alle burgers worden beschermd en de wetten worden gerespecteerd.”
Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken meldde afgelopen week dat de maoïsten van de zwarte lijst van terroristische groeperingen zijn gehaald omdat de partij geen terroristische activiteiten meer onderneemt die een bedreiging vormen voor de veiligheid van buitenlandse politiek van de VS.

Mens en tijger leren met elkaar samen te leven in Chitwan National Park

RedOrbit.com via Yahoo; 4 september 2012

Tijgers zijn prachtig, maar ze hebben niet de reputatie dat ze zich kunnen aanpassen. Een recente studie in het Chitwan National Park heeft aangetoond dat de gevreesde en vereerde vleeseters meer en meer ’s nachts op pad gaan om beter samen te leven met hun menselijke buren. Deze ontdekking - dat tijgers en mensen exact dezelfde ruimte, zoals wegen en paden - delen, druist in tegen de kennis van het gebruikelijke beheer. Onderschat wordt hoezeer wetenschappelijk onderzoek dat zowel de mens als de natuur bekijkt, van belang is voor het succes van het beheer.
“Omdat onze planeet steeds drukker bevolkt raakt moeten we op zoek gaan naar creatieve oplossingen wat betreft het samengaan van menselijke en natuurlijke systemen,” zegt Jianguo “Jack” Liu, directeur van het Centrum voor systeemintegratie en duurzaamheid (CSIS) van de Michigan State University. “We kunnen naar duurzaamheid streven als we de gecompliceerde verbanden tussen beide werelden goed begrijpen. We vonden dat in Nepal iets heel interessants is ontstaan, waar tussen de mens en de natuur iets moois kan opbloeien.”
Het beheer ging er tot nu toe van uit dat tijgers over een terrein zonder mensen moeten kunnen beschikken. Dat leidt er vaak toe dat mensen van de plek waar hun natuurlijke bronnen zijn moeten verhuizen om plaats te maken voor de tijgers.
Chitwan National Park was het eerste nationale park in Nepal en staat sinds 1984 op de Werelderfgoedlijst. Het ligt met een oppervlakte van ruim 900 km2 in de subtropische laaglanden van de Terai in het zuiden van Nepal. Er leven meer dan 40 soorten zoogdieren waaronder de Bengaalse tijger.
Het park is een van ’s werelds grootste leefgebieden van de tijger en sinds de oprichting van het park is de kleine populatie van 25 tijgers uitgegroeid tot 70 à 120. Gezien het feit dat sinds 1900 de wereldwijde populatie tijgers met 97% is afgenomen tot geschat 3000 individuen, leeft Chitwan een vitale en belangrijke populatie.

Neil Carter heeft twee seizoenen besteed aan het plaatsen van bewegingscamera’s in en om het nationaal park om de tijgers, hun prooien en de mensen die over wegen en paden lopen te detecteren. Mensen wonen aan de grenzen van het park zodat ze kunnen profiteren van het bosecosysteem als hout en gras. De camera’s van Carter filmden de mensen op de wegen en modderpaadjes en ook de militaire patrouilles die het stropers moeilijk maakten.
Na de analyse van de duizenden opnames van mensen en tijgers die van dezelfde paden maar op verschillende tijdstippen gebruik maakten, ontdekten Carter en zijn collega’s dat de tijgers nachtdieren waren geworden.
Tijgers zijn typische schemerdieren en niet special dag- of nachtdieren. Gewoonlijk kunnen ze zowel overdag als ‘s nacht rondlopen om hun territorium te inspecteren, te paren of te jagen. Carter registreerde met zijn infraroodcamera’s dat de tijgers hun activiteiten meer naar de nachtelijke uren verlegden.
De Nepalezen zijn geneigd ’s nachts het bos te mijden, dus zodra het voor de mens tijd wordt het bos te verlaten, gaan de tijgers in Chitwan op pad. Zo blijkt dat het aantal tijgers stand houdt ondanks het toenemende aantal mensen in het gebied.
“De discussie over natuurlijke bronnen is erg fundamenteel. Tijgers hebben hetzelfde leefmilieu nodig als de mens. Als we uitgaan van de traditionele wijsheid dat tijgers alleen kunnen overleven in een gebied waar ze het alleenrecht hebben, zal er altijd een probleem zijn. Als de mens de voorkeur krijgt dan delft de tijger het onderspit. En gaat men voor de tijger dan verliest de mens.”
“Voor de tijger zijn de omstandigheden in Chitwan uitstekend”, vervolgt Carter. “Het aantal prooidieren is hoog, de bossen buiten het park herstellen zich en er wordt relatief weinig gestroopt. De druk op de bossen in Chitwan is echter hoog door de vele toeristen en de plaatselijke bevolking. Tijgers hebben hetzelfde gebied nodig voor een levensvatbare duurzame toekomst. Wat we in Chitwan hebben ontdekt is dat tijgers laten zien dat het werkt.”
Carters camera’s geven een bijzondere kijk op de interactie tussen mens en tijger. “Er lijkt een middenweg te zijn waardoor je in staat bent een soort te beschermen terwijl de mensen uit het bos halen wat ze nodig hebben. Als dat het geval is dan kan dit ook op andere plaatsen gerealiseerd worden en is de toekomst van de tijger veel rooskleuriger dan het anders zou zijn.”
Bron: April Flowers for red Orbit.com - Your Universe Online

Nepalees weeshuis voor HIV-positieve kinderen ontruimd

door Binaj Gurubacharya; Associated Press via Yahoo
Kirtipur 27 augustus 2012

Raj Kumar Pun trok zich het lot aan van HIV-postieve weeskinderen aan wie niemand onderwijs wilden geven en stichtte een school wat tevens onderdak was. Maar nu is er geen geld, steun en tijd meer.
Tien kinderen van 3 tot 10 jaar wonen in de Saphalta HIV Shiksya School, een succesvol HIV-huis met school, een roze huis van twee verdiepingen net buiten Kathmandu. Maar Pun moest het gebouw - zijn eigen huis - verkopen en eind oktober moeten ze eruit zijn.
Het plan is een nieuw gebouw te huren, maar volgens Pun “willen de meeste mensen hun huis niet verhuren als ze eenmaal weten dat deze kinderen Hiv-geïnfecteerd zijn”. De school heeft twee ruimtes waar de kinderen slapen, een ruimte als klaslokaal en een keuken. Hoewel de kinderen van de overheid medicijnen krijgen besteedt Pun, een 30 jarige leraar aan een high school, bijna zijn hele salaris aan het betalen van de overige rekeningen. Hij geeft de kinderen ook les samen met een vriendin Uma Gurung en twee parttimerleerkrachten. Pun en Gurung zijn drie jaar geleden met dit initiatief gestart na een bericht over de kinderen in een plaatselijke krant.
“Niemand wil de zorg van deze kinderen met HIV op zich nemen. Het is niet hun schuld dat ze ziek zijn,” zei Gurung, die een kleine kruidenierswinkel heeft en zelf ook twee kinderen. Ze reisden naar het zuidwesten van Nepal en kwamen terug met vier jonge wezen. Meer kinderen volgden.
Overheidsscholen functioneren in veel regio’s nauwelijks en ze ontdekten al snel dat lokale privéscholen geen les aan ze wilden geven. “Ze zeiden zelfs dat het slecht voor hun zaak zou zijn,” zei Pun. Daarom heeft hij met Gurung de taak op zich genomen zelf les te geven. Maar ze kunnen niet aangeven waar ze dat moeten doen of waar de kinderen moeten wonen als de school sluit.

Boer bijt cobra dood
Nepal BBC News; 23 augustus 2012

Een Nepalese boer die in zijn rijstveld door een cobra was gebeten heeft de slang gedood door deze op zijn beurt meermalen te bijten. “Een slangenhouder vertelde me dat als je door een slang gebeten wordt, je terug moet bijten tot die dood is. Zo zal er niets met je gebeuren,” vertelde Mohammed Salmodin aan de BBC. Hij is uit het ziekenhuis ontslagen waar hij voor de slangenbeet werd behandeld. De autoriteiten zeiden dat hij geen boete krijgt omdat de slang geen bedreigde soort is.
“Zodra ik realiseerde dat de slang me gebeten had, ging ik naar huis om een fakkel te halen. Toen zag ik dat het een cobra was,” vertelde hij aan Bikram Niraula van de BBC in Biratnagar. Nadat hij de slang doodgebeten had, ging Salmodin naar eigen zeggen door met zijn dagelijkse bezigheden alsof er niets gebeurd was. Onder de druk van zijn familie, buren en de politie is hij naar het ziekenhuis gegaan. Het voorval vond plaats in een stadje 200 kilometer ten zuidoosten van Kathmandu.
De slang was de algemeen voorkomende cobra. In Nepal komt een grote variëteit aan slangen voor waarvan de meeste giftig zijn zoals de cobra. Volgens schattingen worden in Nepal jaarlijks 20.000 mensen door slangen gebeten, de meeste in de Terai-regio. Hiervan hebben 1000 gevallen een dodelijke afloop. Het advies hoe slangenbeten te overleven zijn afhankelijk van de soort, omdat iedere soort heeft zijn eigen giftige eigenschappen heeft.

Nepal doet de westerse schoolnamen in de ban

AFP 6 augustus 2012 via Yahoo

Nepal wil namen van scholen voor voortgezet onderwijs als Oxbridge, White House en NASA verbieden omdat men bang is dat de Nepalese cultuur uit het schoolsysteem zal verdwijnen. Deze aankondiging volgt op een serie protesten van studenten en jongerengroeperingen, soms met geweld, bij scholen over het hele land met een buitenlandse naam.
We hebben de scholen laten weten dat ze hun naam moeten wijzigen in een Nepalese naam. Het staat duidelijk in de wet maar verschillende scholen willen zich niet daaraan houden,meldde een woordvoerder van het ministerie van onderwijs Janardan Nepal aan AFP. Ze krijgen genoeg tijd voor de naamswijziging. Maar het mag niet te lang duren, zei Nepal zonder een tijdslimiet te noemen.
Het onderwijsbudget, totaal $715 miljoen, is voor 25% afhankelijk van buitenlandse steun. Scholen hebben prestigieuze westerse namen in de hoop meer fondsen en leerlingen aan te trekken.
Geschat wordt dat 250 middelbare scholen in Kathmandu vernoemd zijn naar Europese of Amerikaanse personen, instituten of plaatsen, zoals Einstein Academy en Pentagon College. De afgelopen maand zei de VN zeer bezorgd te zijn over het escalerende geweld door militanten tegen scholen in Nepal. De levens van de kinderen lopen toenemend gevaar evenals het recht op onderwijs. Plaatselijke media hebben de studentenafdelingen van verschillende politieke partijen terecht gewezen toen ze computers en schoolbussen van scholen in Kathmandu, Chitwan en Dharan vernielden .

VN beschuldigt Nepal van maoïstische aanvallen op scholen

BBC-New, 25 juli 2012

De VN in Nepal verwerpt het toenemende aantal aanvallen van jonge activisten op scholen die worden uitgevoerd om de kinderen angstig te maken. Een aan de maoïsten verwante studentenorganisatie zegt dat de aanvallen een onderdeel zijn van de campagne om het ongelijkwaardige schoolsysteem te hervormen.
Ze beschuldigen managers ervan uitzonderlijk hoge lonen te verdienen. Ze willen ook niet dat scholen buitenlandse namen dragen. Want er zijn scholen die Liverpool of Florida heten om studenten aan te trekken.
Nepal is zes jaar na het einde van de burgeroorlog tussen de maoïstische rebellen en het leger nog steeds in de greep van een onstabiele politieke situatie. Het parlement van de Himalaya staat werd ontbonden nadat de wettenmakers er niet in geslaagd waren een nieuwe grondwet te ontwerpen.
We doen ons best
Met de verklaring van de VN wordt de grote zorg geuit dat door de aanvallen op scholen en schoolbussen de rechten van het kind op onderwijs gevaar lopen. Onlangs is er in de hoofdstad Kathmandu door studentenactivisten gelieerd aan de communistische partij van de maoïsten brand gesticht in schoolbussen evenals in de oostelijke stad Dharan. We vinden deze acties zeer verwerpelijk en zien erop toe dat de autoriteiten onderzoek gaat doen om te te achterhalen wie hiervoor verantwoordelijk zijn,’ volgens de verklaring van de VN.
Zulke gewelddadige acties druisen in tegen de basisprincipes die ervan uitgaan dat alle kinderen recht hebben op onderwijs in een beschermde omgeving zonder angst.
De politie vertelde aan Surendra Phuyal van de BBC in Kathmandu dat een van de studentenactivisten was gearresteerd en ondervraagd in verband met een aanval op een bus in de buurt van Dharan eerder deze week. Hij werd later weer vrijgelaten. We doen ons best sprak een Nepalese politieman tegen Binod Singh. Maar het probleem is dat de meeste activisten het stiekem doen en vervolgens ontsnappen.
In 2011 heeft de VN verklaard dat alle scholen en schoolbussen vredeszones zijn - een veilige haven voor kinderen waar onderwijs en leren ongehinderd kunnen plaatsvinden in een rustige atmosfeer zonder geweld.
Coördinator van de aan de maoïsten gelieerde All Nepal National Independent Student Union Sharad Rasaili zei dat de campagne was gestart omdat de regering niet luistert als we niet op deze manier protesteren.
Maar de directeur van een privéschool in Kathmandu Shanta Dixit, van wie van de week een bus is aangevallen, noemt deze aanvallen erg wreed. Dit soort barbarisme kan in welke burgersamenleving dan ook niet getolereerd worden, dus ook niet door ons.

Wereldbevolkingdag in Nepal

Kathmandu 11 juli 2012; Xinhua-ANI via Yahoo

Nepal schenkt dit jaar aandacht aan de dag van de wereldbevolking die als thema ‘wereldwijde toegang tot de gezondheidszorg’ heeft. De vijfde millenniumdoelstelling (MDG) beschrijft de gezondheid van moeder en kind en de regering heeft de negen aspecten hiervan opgenomen in de Nationale Reproductive Strategy 2008.
Volgens een rapportage in de Kathmandu Post zijn de aspecten ervan: geboorteplanning, veilig moederschap, zorg rond de geboorte, abortus, jong volwassenen en seksuele gezondheid, HIV/Aids en seksueel overdraagbare ziektes, onvruchtbaarheid en verminderde vruchtbaarheid, gynaecologische ziektes waaronder prolaps en borstkanker, en sekse gericht geweld. MDG 5 heeft vier indicatoren te weten: de mate van geboortebeperking, jeugdzwangerschappen, prenatale zorg en gezinsplanning.
Volgens experts zijn voor de regering de grote verschillen in de programma’s het grootste probleem van de seksuele gezondheidszorg. De prioriteiten van de regering zijn geboorteplanning en goede zorg voor moeders terwijl de andere aspecten blijven steken in de fase van beleidsbeslissingen. Ondanks enorme investeringen heeft de postnatale gezondheidszorg in de laatste vijf jaar geen verbetering opgeleverd. De gezinsplanning, de mate waarin volgens de Nepalese demografische en gezondheidsvragenlijst moderne anticonceptie wordt gebruikt (NDHS 2011), is momenteel 43,2%, slechts 1 procent meer dan in 2006. Volgens de millenniumdoelstellingen wil men in 2015 een gebruik van 67% bereikt hebben.
Volgens dr Sinendra Uprety, directeur van de gezinsdivisie van het ministerie van Gezondheidszaken (DoHS) laat het rapport van NDHS zien dat de geboorteaantallen drastisch aan het dalen zijn van 5,1% in 1984-1986 to 2,6 % in de periode 2008-2011. Dat betekent dat Nepal op de goede weg is ondanks dat het gebruik van anticonceptie is afgenomen.
Tegelijkertijd is het aantal moeders dat tijdens de zwangerschap een dokter, verpleegkundige of een verloskundig raadpleegt significant toegenomen. Hoewel 58% van de vrouwen gebruik maakt van prenatale zorg, wordt slechts 36% van de baby’s geboren terwijl er een dokter, verpleegkundige of verloskundige aanwezig is.
In totaal zijn 192 hulpverleners getraind in het uitvoeren van veilige abortus waardoor ruim 95 duizend vrouwen in 487 klinieken een veilige abortus hebben ondergaan. Dit is te lezen in het jaarrapport van DoHS. Toch zijn er nog steeds duizenden vrouwen bij wie een abortus niet op een verantwoorde wijze geschiedt omdat de regering niet in staat blijkt te zijn om de verkoop van illegale abortuspillen die niet zijn geregistreerd bij het ministerie van medicijncontrole, te controleren.
De regering loopt ook achter als het gaat om gynaecologische fistels. Ondanks grote investeringen voor de preventie van baarmoederverzakkingen, wordt heel vaak getwijfeld aan de effectiviteit van deze interventies. Er is een groot verschil tussen de gezondheidszorg van arm en rijk, in steden en landelijke gebieden en tussen geletterden en analfabeten.

Nepalese oppositiepartijen wijzen aanbod van coalitie af

News Desk The Kathmandu Post via Yahoo 4 juli 2012

De Nepalese oppositiepartijen - Nepali Congress (NC) en de Communistische Partij Nepal-Unified Marxist Leninist (CPN-UML) hebben het aanbod van de regeringspartijen om tot een integraal pakket van maatregelen van alle heikele geschilpunten te komen, inclusief het hoogoplopende meningsverschil over de begroting, afgewezen.
Op de vergadering van de vier partijen dinsdagavond, stelde de leider van de CPN Pushpa Kamal Dahal voor om in een keer het geschil over de begroting te beslechten, een regering van nationale eenheid te vormen, verkiezingen voor een nieuwe Grondwetgevende Vergadering te organiseren en de heikele twistpunten over de nieuwe grondwet op te lossen.
De NC en de UML gaven echter aan dat om de besprekingen over een overeenkomst te kunnen beginnen, minister-president Baburam Bhattarai eerst moest zijn afgetreden.
De vergadering van de regeringspartijen op maandag had besloten om dit pakket van maatregelen aan de oppositiepartijen voor te leggen.
“De regeringspartijen hebben een pakket van maatregelen voorgesteld. Wij hebben geëist dat eerst de minister president moet aftreden” zei de leider van de NC Ram Saran Mahat.
De maoïstische en de Madhesi partij argumenteerde dat voor hen overeenstemming over de heikele punten de belangrijkste agendapunten zijn en niet een regeringswijziging.
De oppositiepartijen vinden echter dat voor half juli een nieuwe regering gevormd moet worden om een begroting te kunnen presenteren.

Nepal zet elektronisch bestuurde vliegtuigjes in tegen stropers

AFP via Yahoo; 20 juni 2012

Om de bedreigde tijger- en neushoornpopulatie te beschermen tegen stropers gaan de Nepalese conservators elektronische vliegtuigjes inzetten. WWF Nepal meldt dat eerder deze maand met succes twee onbemande vliegtuigjes zijn getest in Chitwan National Park, waar een aantal zeer zeldzame dieren huizen.
De vliegtuigjes met afstandsbesturing, die voor het eerst in Nepal zijn ingezet, zullen de dieren en stropers met camera’s en GPS in de gaten houden en in beelden en op video vastleggen, meldde het WWF deze week.
Zo’n vliegtuig met een spanwijdte van 2 meter en een bereik van 25 kilometer kan 45 minuten in de lucht blijven en vliegt op een hoogte van 200 meter.
“WWF Nepal gaat deze nieuwe technologie introduceren naast de al bestaande inspanningen die nodig zijn voor het behoud van de dieren,” zei Anil Manandhar als vertegenwoordiger van WWF in Kathmandu. “We geloven dat deze technologie zal helpen bij het monitoren van beschermde diersoorten en het beteugelen van de illegale wildhandel.”
Duizenden tijgers en de nog grotere eenhoornige neushoorns, beter bekend als de Indiase neushoorn, zwierven eens in Nepal en Noord-India rond maar hun aantal is de laatste eeuw drastisch gedaald ten gevolge van stroperij en de aantasting van hun leefomgeving.
Neushoorns worden gedood vanwege hun hoorns omdat men in China en Zuidoost-Azië ze medische kwaliteiten toedicht, terwijl naar tijgervellen, vlees en beenderen een hoge vraag is.

Maoisten Splitsen
Posted on 18-06-2012 door Nepal Nieuws

De politieke chaos in Nepal wordt er niet minder op nu de Maoïstische hardliner Mohan Baidya heeft aangekondigd – in samenzang met zijn kompaan Ram Bahadur Thapa – de Maoïstische partij te splitsen. De nieuwe partij van Baidya heet de Communist Party of Nepal, Maoist.

Er was drie dagen lang vergaderd: “The new party has 44-member central committee, comprising those who were in the central committee of the UCPN (M).
During the closed door session, almost all the discussion panels had suggested the leadership to form a new party rather than going for a patch-up with the party establishment.”
Hoeveel overlopers er met Baidya meeverhuizen is op dit moment onbekend. De politieke impact dus ook.

De spanningen tussen de leiders Pushpa Kamal Dahal en Baburam Bhattarai enerzijds en de Mohan Baidya faction anderzijds waren al lang te voelen. Dahal had volgens Baidya c.s. de onaangename gewoonte van het Rechte Ideologische Pad af te wijken, en verkwanselde af en toe de Hogere Idealen van het Zuivere Communisme door met politieke tegenstanders een deal te sluiten om het land enigszins ‘regeerbaar’ te maken.
Dat is overigens geheel mislukt, maar men zou kunnen zeggen dat Dahal er tenminste nog een poging toe deed. Baidya is vooralsnog niet van plan een duimbreed toe te geven, is de verwachting, met als kanttekening: “Despite floating the new party, Baidya group has said it would still keep open the doors for talks with the UCPN (Maoist) leadership on ideological issues.”

Tja, een nieuwe grondwet is tot op heden niet gelukt. Komen er nu wel of geen verkiezingen op 22 November? Niemand die het weet. Dus, gewoon doorleven maar. Met of zonder regering.

Een wanhopige president Ram Baran Yadav blijft de politieke leiders van Nepal hardnekkig oproepen tot ‘unity’ en ‘consensus’: “I urge you all to show the highest level of wisdom and consensus, and remind you that there is no alternative than showing goodwill.
I expect you to take immediate initiatives to find a solution to the stalled political process.”

Ondanks de politieke wanorde zal demissionair premier Baburam Bhattarai naar Brazilië vliegen voor de UN Conferentie ‘Rio+20’ … “and no argument by the opposition over his constitutional status or threats of widespread protests is likely to change his mind.”

Geen grondwet – wel verkiezingen?
Posted on 28-05-2012 door Nepal Nieuws

Het heeft niet zo mogen zijn. Vandaag, de vijfde Republic Day – en dus een ‘feestdag’ in Nepal – heeft de Republiek Nepal averij opgelopen. Vier jaar lang ruzie maken over de constitution heeft tot niets geleid. Er is geen grondwet, zelfs niet het begin er van. De handdoek ligt midden in de ring te stinken, men spuwt er op. Tot op het laatst hebben de politici ‘hun best’ gedaan, zeggen ze, maar de wil ‘om er uit te komen’ ontbrak. En dus is Nepal voor de zoveelste maal in onzekerheid gestort.

In 2007 werd koning Gyanendra met vereende – democratische – krachten naar huis gestuurd. Er werd een voorlopig parlement samengesteld dat twee jaar de tijd kreeg om een grondwet te schrijven: de Constituent Assembly. Die twee jaar bleek niet voldoende, er werd nauwelijks enige vooruitgang geboekt. Dus werd het drie jaar. Nog niet voldoende, altijd eindigde het ‘topoverleg’ tussen de ‘politieke leiders’ inconclusive. Dus, vorig jaar voor de laatste maal, nog één keer uitstel, tot 27 Mei 2012. Dat was gisteren, maar de partijen kwamen er niet uit.
Het Hooggerechtshof van Nepal was inmiddels doof geworden voor de smeekbede ‘nóg drie maanden alstublieft’ – het zou waarschijnlijk ook geen zin hebben gehad.

Dus: nieuwe verkiezingen op 22 November, zei Premier Baburam Bhattarai gisteren tegen middernacht, tijdens een kabinetsvergadering waaruit enkele boze ministers al waren weggelopen.

Het moddergooien begon direct. Nepali Congress (NC), United Marxist Leninist (UML) en de zuidelijke Madhesi partijen willen geen verkiezingen.

De kranten: “These parties and some fringe parties have rejected the government decision to hold fresh election of the Constituent Assembly on 22 November 2012. Following the government decision, the leaders of these parties met President Ram Baran Yadav, to inform him about their position. They also urged the President not to approve the “unconstitutional decision” of the government.”

Men vreest dat de Maoïsten absoute macht nastreven en de verkiezingen zullen manipuleren:

“NC leader Ram Chandra Poudel said the NC would strongly oppose the Maoist-led government’s move. “This is part of a Maoist plan to capture power,” said he.
Likewise, the UML vice chairperson Bidhya Bhandari said her party was no more a part of the Maoist-led government.
Deputy Prime Minister and UML general secretary Ishwor Pokharel had walked out of the cabinet meeting, opposing the PM’s proposal for fresh election.”

Iedereen maakt nu dus ruzie met elkaar, en de Maoïsten ook intern. Er hoeft niet veel meer te gebeuren of de partij scheurt uiteen, de ene vleugel onder aanvoering van ‘dissident and hardliner‘ Mohan Baidya, de ander door de meer gematigde Puhpa Kamal Dahal (‘Prachanda‘, die de rode revolutie begon in het midden van de jaren negentig) en premier Baburam Bhattarai (de ‘tweede man’ bij de Maoïsten).

De president is thans nog de enige ‘non disputed‘ overheidsdienaar. In een rede ter ere van Republic Day, zei hij: “I urge all the people in the country to maintain mutual brotherhood and social harmony in society and the nation during the ongoing political transition, while extending my best wishes to all the Nepalis in the country and abroad on the occasion of the fifth Republic Day on Monday.”

Tegelijk is de president onzeker of er wel verkiezingen moeten komen. Zijn deze in overeenstemming met de Interim Constitution? ‘Legal consultations’ staan dus hoog op zijn agenda. Nog los daarvan leeft de vraag of verkiezingen en de daarbij behorende reeks onlusten wel wenselijk zijn in een tot op het bot verdeeld Nepal.
Enkele conclusies

- Het is duidelijk dat de leiders van de politieke partijen niet in staat zijn samen te werken en een werkzaam compromis te bereiken, in het belang van het land. De afgelopen vier jaar heeft het onverzettelijke partijbelang hen in de richting van de politieke afgrond gestuurd. Tot het laatst toe bleven de heren koppig en uitsluitend op zichzelf gericht, tot de zaak is gebarsten. De wederzijdse verwijten zullen niet afnemen, het gekrakeel zal toenemen – en dit kan leiden tot een toenemend sociaal conflict.

- De grootste partij, de Maoïsten, zal moeten kiezen welke richting in te slaan: óf splitsen (Baidya versus Dahal) óf samen een nieuwe koers uitstippelen? Baidya was nooit geporteerd voor ‘peace and constitution‘. Indien de partij niet uiteenvalt, ligt een radicalere koers voor de hand. Indien wel: meer ruzie in de rode hoek en nog verdere fragmentatie.

- Ook de andere partijen zullen zich meer willen profileren, bijvoorbeeld door stemmen te winnen uit bepaalde delen van de bevolking – lees: etnische groeperingen. De kwestie van ‘etniciteit’, door de Maoïsten op de politieke agenda gezet, begon de laatste tijd in Nepal al onaangename trekjes te vertonen. Was het tot voor enkele jaren ondenkbaar dat bevolkingsgroeperingen tegen elkaar opstonden, nu lijkt het er op dat zij zich in toenemende mate verschansen achter hun afkomst, taal en cultuur – met alle ongewenste gevolgen van dien in een land dat er economische slecht voorstaat, overbevolkt is, zonder politieke leidsman die aanspreekt.
Zoals een commentator schrijft: ‘Identity based politics could harden further.’

- Dit alles is uiteraard koren op de – nog steeds malende – molens van de koningsgezinden, die nu met zeker recht kunnen beweren: “Ten tijde van de Shah dynastie was alles beter.” Ze kunnen wellicht aansturen op een referendum, waarvan de uitslag niet te voorspellen valt – men moet toegeven dat de Natie Nepal sinds de koning is ‘afgeschaft’, niet een toonbeeld van geluk en voorspoed is geworden.

Grondwet ellende
Posted on 26-05-2012 door Nepal Nieuws

‘t Gaat niet zo lekker in Kathmandu, momenteel. Morgen is de deadline waarop er een grondwet moet zijn, maar de kans om een akkoord te bereiken dit weekend, is klein.
Het Hooggerechtshof heeft – ondanks verzoeken van de politieke partijen om nog drie maanden extra te mogen doorvergaderen – zich op 24 Mei onbuigzaam getoond: ‘Geen verlenging van de Constituent Assembly’.
De krant van een uur gelden: “The government has massively beefed up security in the capital, tougher especially in areas around the Constituent Assembly building at Naya Baneshwor, ahead of the May 27 deadline of the CA to issue the new constitution.”
Het Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft vijftienduizend man politie en veiligheidspersoneel de straat opgestuurd om mogelijke onlusten de kop in te drukken.
De leiders van de politieke partijen lachen nog wel bij het verlaten van het Presidentiële paleis. Toch is er weinig reden tot vreugde.

Ruit geeft als globale schatting dat er 20 miljoen mensen blind zijn ten gevolge van cataract. Verder hebben 60 miljoen mensen verschillende stadia van blindheid, veel van hen wonen in ontwikkelingslanden en zijn niet in staat de dure operatie te betalen.
Ruit en zijn team van artsen hebben een eenvoudige operatiemethode ontwikkeld waarvoor weinig materiaal en instrumenten nodig zijn, die bovendien met de hand bediend kunnen worden. Er zijn geen hechtingen nodig en de techniek kan toegepast worden op een eenvoudige tafel in het veld.
De goedkope acryllenzen - intraoculaire lenzen genoemd - worden in het laboratorium van het centrum gemaakt door medewerkers die bio-veilige masker ophebben, waardoor de kosten van de lenzen $4 bedragen in plaats van meer dan $100 voor de lenzen die geïmporteerd worden. Het centrum maakt meer dan 350.000 lenzen per jaar, verkoopt ze aan andere landen. Met de inkomsten hiervan worden de kosten betaald.
Binnen het bereik van iedereen
Een operatie die in het Westen $3000 kost, kost hier minder dan $300, zelfs voor de rijkere Nepalees. Gemiddeld komt het op $115 en ook degene die het niet kan betalen krijgt dezelfde service. “Het mooie van dit systeem is dat we zo de kosten kunnen dekken van de arme mensen, een soort kruissubsidie”, zei Ruit (56) die zijn studie in India heeft gedaan. “Ik probeer wat we hier doen ook in andere landen op poten te zetten.” De doktoren uit zijn centrum geven training aan chirurgen uit andere landen die, in ruil daarvoor, zijn techniek overnemen. “Zo’n training volgen in westerse landen is zowel duur als moeilijk. Maar hier is het simpel en aangenaam,” zei de Ethiopische arts Fikru Melka (49).
De Australische Fred Hollows Foundation heeft de lenzenfabricage helpen opzetten. Het centrum wordt tevens ondersteund door het Himalaya Cataract Project uit Salt Lake City. Ruit zelf heeft 125.000 operaties geleid, ook in het veld zowel in Nepal als in Noord-Korea, China, Indonesië, India, Ghana en Nigeria.
“Als een tovenaar heeft hij mij het licht teruggegeven,” zegt Krishna Kant Paudel (81). Voor het eerst in vier jaar kan ik weer zien. Ik wil snel terugkomen voor mijn andere oog.”
Ongeveer 150.000 Nepalezen van de 26,6 miljoen zijn aan beide ogen blind, de meesten hebben cataract. Deze mensen behandelen is meestal een uitdaging gezien de armoe en de bijgelovigheid in het land. Een kwart van de bevolking heeft een dagelijks inkomen van minder dan $1,25 en de kosten van een operatie - zelfs als die heel laag zijn - betekenen dan een zware last.
Sommige mensen verafschuwen het zoeken naar hulp omdat ze denken dat blindheid een straf is voor iets dat ze in een vorig leven verkeerd hebben gedaan. Toch wordt er voortgang geboekt en zijn de resultaten ontzagwekkend. Ruit vertelt hoe ontroerd hij was door een vrouw die een kind had gekregen terwijl ze blind was. Ze kon hem op zijn vierde jaar voor het eerst zien na een operatie in een van de kampen in het oosten van Nepal. Ze keek haar kind enkele ogenblikken aan, sprong op en pakte hem vast, huilde van vreugde en begon hem te kussen, vertelt Ruit met een glans van emotie in zijn ogen. “Ik was totaal ontroerd door de uitdrukking op haar gezicht. Dit is de kracht van deze simpele operatie.”

Nepal dringt aan op generaal pardon oorlogshandelingen

AFP via Yahoo; 23 april 2012

De leidende mensenrechtengroepringen dringen er bij de Nepalese regering op aan met een plan te komen voor algehele amnestie wat betreft het doden van de duizenden slachtoffers en andere wreedheden die tijdens de tien jaar durende burgeroorlog zijn gepleegd. Meer dan 16.000 mensen vonden tijdens het conflict tussen de maoïstische rebellen en de staat de dood, waaraan in 2006 een einde kwam. Meer dan 1000 burgers worden nog vermist.
De regering gaat een Waarheids- en Verzoeningsommissie instellen die onderzoek zal doen naar de moorden, de martelingen en de verdwijningen die tijdens de burgeroorlog plaatsvonden. Tevens is een debat gaande om voor te stellen een generaal pardon te verlenen voor de mishandelingen van de regeringstroepen en de rebellen.
Human Rights Watch en de internationale commissie van juristen hebben in een gezamenlijke verklaring een oproep aan de politieke leiders gedaan om de belofte uit de vredesovereenkomst waar te maken nl. te blijven procederen tegen de schendingen van het internationale recht.
“Amnestie voor de afschuwelijke schendingen van de mensenrechten - zoals martelingen, ontvoeringen en gedwongen verdwijningen - zou het international recht geweld aandoen”, zei Frederick Rawski van de Internationale Commissie van Juristen te Geneve.
“Amnestie voor deze misdaden is ook in tegenspraak met de jurisprudentie van het Hoger Gerechtshof van Nepal en de verplichtingen van de regering aan de Human Rights Council van de VN”.
Human Right Watch (New York) heeft in 2010 een rapport uitgegeven waarin 62 gevallen van moord, verdwijningen en martelingen gepleegd tussen 2002 en 2006 zijn beschreven.
Maoistische aanslag op begroting

Posted on 18-04-2012 door Nepal Nieuws

De integratie van de Maoïstische strijders blijft de gemoederen in Nepal bezighouden. Hoeveel willen – of mogen – er in het Nepalese leger? Het lijken er steeds minder te worden. Dat betekent dat steeds méér soldaten met ‘voluntarily retirement’ gaan, ofwel direct uitbetaald willen worden, hetgeen een aanslag op de staatskas is.

Enkele getallen op een rij. De UNMIN (United Nation’s Mission In Nepal) telde in 2007 een totaal van 32.250 Maoïstische combatants. Dit aantal nam af tot 23.600 na een nadere verificatie, omdat een groot aantal strijders niet meer kwam opdagen of gewoon niet bleek te bestaan. Vervolgens werden de ‘minors’ en ‘late recruits’ er uit gezeefd, zodat er nog 19.600 strijders overbleven. Daarna vertrok de UNMIN uit Nepal en nam een Special Committee de zaak over.
Deze commissie ging nogmaals tellen in de verschillende Cantonments, in November 2011. Daar bleken nog 17.000 strijders over, ofwel bijna de helft van het oorspronkelijke aantal. Hen werd de keus gegeven: vrijwillig pensioen of integratie in het reguliere Nepalese leger. 7300 personen wilden met pensioen, 9700 in het leger.

Dit aantal daalt nu gestaag. Redenen: veel minder PLA strijders komen in aanmerking voor een (hogere) officiersrang dan eerder werd gedacht, de overige manschappen zijn bang om afgescheept te worden met inferieure rang en/of taakstelling, en voorts heeft het leger een minimumeis gesteld aan ‘education’ en ‘skills’. Deze screening doet een groot aantal afvallen; de pechvogels die niet door deze test komen worden vriendelijk – doch met dwingende argumenten – verzocht om vooral te kiezen voor voluntarily retirement.

Derhalve: niet de begrote 9700 maar naar schatting 3600 manschappen zullen toetreden tot het leger, dat momenteel 105.000 manschappen telt.

Minister van Financiën Barshaman Pun had 5.75 miljard Roepie uitgetrokken voor het ‘vrijwillige pensioen’ van de Maoïstische soldaten , maar dat bedrag zal nu vele miljarden hoger uitvallen.
Waar dat geld vandaan moet komen, is niet duidelijk. ‘Andere ministeries moeten bijdragen,’ zegt de minister, ‘want die hebben vast wel geld over.’ In zijn eigen ministerie wordt geld gevonden ‘by pooling funds from not so important headings’.

Het klinkt lekker rekbaar, de bestrijding van dit begrotingstekort. Iets voor het Catshuis?

Hete Hangijzers
Posted on 17-04-2012 door Nepal Nieuws

Na een lange winterslaap, die niet alleen de redactie van Nepal Nieuws trof, is Nepal stukjes bij beetjes weer tot leven gekomen. De reden is helder: 27 Mei komt naderbij – het is de datum waarop de Grondwet (Constitution) geschreven moet zijn. Er is door de ‘political leaders’ al verschillende malen uitstel verzocht (en gekregen) om deze ingewikkelde klus te klaren, maar dit keer lijkt het Hooggerechtshof van Nepal onverbiddelijk: er is een einde aan alles, ook aan getreuzel en geruzie in Nepal. Dus the same leaders van UML, Congress Party en Maoïsten vergaderen zich in het Hatiban Resort met zelden vertoonde samenhorigheid door alle ‘contentious issues’ heen.

Welke zijn deze Hete Hangijzers?

In de eerste plaats de ‘integratie’ van de Maoïstische strijders (PLA) in het Nepalese leger (Nepal Army, NA). Hierin is een doorbraak gekomen nadat de NA door de regering werd gevraagd om orde op zaken te stellen in de zogenaamde Cantonments (de tijdelijke kampen waarin de PLA stijders – ontwapend en wel – min of meer opgesloten zitten, tot er een oplossing voor hun toekomt is gevonden).

Let wel: zelfs de leider van de Maoïstische Partij in Nepal, Pushpa Kamal Dahal, stond achter dit besluit. Dit ‘verraad’ werd begrijpelijkerwijs door de PLA milities gezien als een bewijs van ontrouw jegens henzelf – de mannen die de Maoïstische bevrijdingsstrijd voerden, vele jaren lang en met duizenden doden tot gevolg. Dahal kon echter weinig anders, want de chaos in de Cantonments groeide met de dag, en het Integratieprobleem bleek in toenemende mate Breekpunt Nr 1 bij de Grondwetbesprekingen.

Chaos in de Cantonments? Zeker. Er was sprake van muiterij: de Maoïstische strijders gehoorzaamden niet meer aan hun officieren, zelfs in die mate dat deze hun toevlucht moesten zoeken in de barakken van hun eertijds gezworen vijanden – het Nepalese leger – om het vege lijf te redden.
De reden voor dit manschappelijk ongenoegen is complex: het heeft te maken met de lage verwachting die de PLA-strijders hebben om bij hun nieuwe werkgever (NA) ‘goed terecht’ te komen. Ook het wantrouwen tegen misbruik van fondsen die voor hen bestemd waren (zie een vorige aflevering van Nepal Nieuws) speelde een rol. Al met al zouden niet meer dan drie- tot vierduizend strijders opgenomen worden, in plaats van eerder verwachte zes- tot achtduizend. De rest gaat met ‘pensioen’ en wordt afgekocht.

Dat was Heet Hangrijzer 1, min of meer opgelost, for the time being. Een ander andere moeilijk punt is de nieuwe inrichting van de Nepalese Staat (State Restructuring). Verder is nog onopgelost: wie heeft de macht, de President of de Premier? En tot slot piekert men over het vraagstuk van een herzien kiesstelsel en een beter functionerend rechtssysteem.
(Wordt vervolgd…)

Belasting Ontduiking

De huidige regering, onder leiding van de Maoïst Baburam Bhattarai, pakt ook andere zaken voortvarend aan. Zoals belastingontduiking. Er zijn 518 bedrijven betrapt op ‘tax evasion’ ter waarde van 6 miljard Roepie (ongeveer zestig miljoen Euro).
De Minister van Financiën, Barshaman Pun (spreek uit ‘Poen’, een prima naam voor een Minister van Financiën, zo lijkt het) weet van wanten: hij is ook Maoïst en was tot voor kort een hoge officier in het Maoïstische leger. Pun zal zijn vechtjasmentaliteit wel nodig hebben, want tot op heden is er van de zes miljard nog maar honderd miljoen Roepie teruggevorderd.

Leger Nepal neemt leiding voormalige rebellen over

Reuters via Yahoo; door Gopal Sharma
Kathmandu, 10 april 2012

Afgelopen dinsdag hebben de voormalige rebellen de leiding over hun troepen met wapens aan het Nepalese leger overgedragen om het wankele vredesproces dat al zes jaar loopt, te bespoedigen. Duizenden maoïstische strijders die in de burgeroorlog hebben meegevochten zaten al die jaren in kampen verspreid over het land in afwachting van de overplaatsing naar het leger.
Hun toekomst bepaalt de stabiliteit van de jonge republiek, die ligt ingeklemd tussen de reuzenbuurlanden India en China die met elkaar wedijveren wat betreft geopolitieke invloed.
De ruim 3500 wapens van de rebellen zitten in metalen containers die door een politiek gemengde groep bewaakt worden. “De regering wil de strijders, hun eigendommen en wapens vanaf vandaag onder de hoede brengen van het Nepalese leger,” zei minister van financiën Barsa Man Pun, een van de maoïstische bewakers.
“De veiligheid van de kampen en de infrastructuur vallen nu onder de verantwoordelijkheid van het leger,” meldde Pun aan Reuters. Na de beslissing ging het legerpersoneel direct op weg naar de maoïstische kampen om aan de slag te gaan, volgens generaal Ramindra Chhetri. Politici denken dat deze verandering het vredesproces een positieve wending zal geven. Maar andere maoïsten gaan ertegen protesteren omdat ze het een overgave vinden.
De nationale assemblee heeft een aantal deadlines gemist bij het ontwerpen van de eerste grondwet van de republiek omdat de partijen het niet eens konden worden over de manier van regeren. De uiterste datum is nu op 27 mei; wordt deze niet gehaald dan wordt de coalitie ontbonden. “De beslissing van de maoïsten om de leiding van hun strijders over te dragen is een belangrijke mijlpaal in het vredesproces,” vindt ook Ram Sharan Mahat, lid van de oppositiepartij Nepali Congress.
Ondertussen zijn de maoïsten en de andere politieke partijen aan het onderhandelen over de termijnen en de criteria betreffende de selectie van de voormalige strijders en de duur van hun training, die de maoïsten willen inkorten. De politieke partijen hebben het aantal rebellen dat opgenomen wordt in het leger beperkt tot 6500, terwijl 9700 mensen in aanmerking wilden komen. De rest moet ander werk gaan zoeken met de steun van de regering op financieel gebied en met behulp van trainingen waardoor ze kunnen re-integreren in de burgerlijke samenleving. Aanvankelijk wilde het Nepalese leger geen maoïsten toelaten, hun vroegere vijanden, omdat ze politiek geïndoctrineerd zouden zijn. (bewerking Alessandra Rizzo).

Nepal omarmt Chinese plan voor dam hydro-elektriciteit

Reuters via Yahoo; door Gopal Sharma
Kathmandu 2 april 2012

Een parlementair comité heeft voor een Chinese organisatie de weg gebaand die in Nepal een dam gaat bouwen voor hydro-elektriciteit, kosten 1,6 miljard dollar. Het is het grootste buitenlandse investeringsproject in Nepal.
De maoïstische regering heeft in februari een overeenkomst gesloten met de Chinese Three Gorges International Coöperatie waarmee ze toestemming hebben verleend tot het bouwen van de West Seti-dam van 750 megawatt.
Het project dat in 2019 afgerond zal zijn moet de gebrekkige energievoorziening in Nepal verbeteren. De burgeroorlog heeft investeerders buiten de deur gehouden en projecten die de infrastructuur verbeteren op een laag pitje gezet. De economie kruipt nu langzaam uit het dal omhoog.
Twee weken geleden heeft het comité voor natuurlijke hulpbronnen en middelen erop aangedrongen het project stop te zetten omdat er verdenkingen op onregelmatigheden waren, omdat het contract aan de Chinezen is aanbesteed zonder dat er andere internationale organisaties een bod hadden kunnen uitbrengen.
De Chinese firma die 75% van de kosten zal dragen, terwijl de Nepalese Electricity Authority de rest zal financieren, dreigde zich terug te trekken toen het regeringsparlement om een onderzoek had gevraagd.
“We hebben de regering nu opgedragen de Chinese firma groen licht te geven om door te gaan met het project wel met enige wijzigingen in de overeenkomst,” zei Shanta Chaudhary hoofd van het parlementaire panel, na een drie weken durend onderzoek.
“Maar het project moet volgens de wetgeving beoordeeld worden door de Nepalese Investeringsraad,”meldde ze zonder in te gaan op verdere details. Volgens een van de leden van het comité, Laksman Ghimere waarborgen de Chinezen slechts 51% van de kosten. De rest zal moeten worden opgebracht door de dorpen in de streek waar het project zal worden uitgevoerd.
Woordvoerders van de Chinese firma waren niet bereikbaar voor commentaar. De groei van de Nepalese economie bedroeg in 2010-2011 3,5%, in de jaren daarvoor was dat 4,8%. Het land wordt in het droge seizoen geconfronteerd met 14 uur stroomuitval per dag, omdat de rivieren dan te weinig water voeren.
Het hulpbehoevende Nepal, waar een tekort heerst van 900 megawatt aan elektriciteit, is een van de armste landen ter wereld waar de regering op het gebied van toerisme en hydro-elektriciteit nog pogingen kan ondernemen tot buitenlandse investeringen.
(door Satarupa Bhattacharjya en Alison Williams).
Nepal News Sources
» BBC-news Nepal
» Google-headline Nepal
» Kantipur Online news
» Nepal news.com
» Yahoo-headline Nepal
News in Nepali
» Deshantar
» Gatibidhi
» Gorkha Patra
» Jana Astha
» Kantipur
» Sandhya times
» Dristi
» Kathmandu Post